Jagt >> Arter

Vikingguides tilbyder et væld af jagtmuligheder på såvel Storvildt som Småvildt. På denne side finder du info omkring størstedelen af New Zealands jagtbare arter.

Storvildt: Himalayan Tahr, Gemse, Krondyr, Sikadyr, Dådyr, Vildsvin, og andet Storvildt.
Småvildt: Kaniner, Harer, Wallaby, Possum, Paradis ænder, Canadagæs, Sorte Svaner, Kalkuner, og andet.


ChamoisHimalayan Tahr

Tahren blev indført i New Zealand 1904, fra England. The Duke of Bedford gav 6 Himalayan Tahr, 3 af hvert køn til New Zealand med henblik på jagt. En af Hannerne gik planken ud under rejsen så 5 af dem klarede turen og blev udsat ved Mt. Cook National Parks. Efterfølgende I 1909 sendte han yderligere 8 Tahr, heraf 6 hanner, og to hunner af sted, alle klarede turen. Sidste sending var i 1911 hvor en han og to hunner blev sat fri på vestkysten på Sydøen. De lever nu i velbehag på Sydøen af New Zealand, og udgør den nuværende bestand. De er spredt fra omtrent Landsborough river, helt op til Arthurs Pass.

Himalayan Tahr lever som regel i 10-14 år. Hannen kan blive op til 100 kg, hvorimod hunnen kun ligger omkring 40 kg. De har et super øjesyn som gør dem svære at komme tæt på. Bull Tahren har en stor manke  som bruges til at demonstrere hvem der er den dominerende, og nok også til at holde varmen til tider. Både hunnen og hannen vokser horn. Hornene kurver bagud, og en smule indad mod hinanden ved tippen. Hannen vokser klart de største horn som kan blive op til 18 tommer, dog MEGET sjældent. Vinterjagt på Tahr anses som noget eksklusivt da man på dette tidspunkt kan være heldig at skyde en Tahr i den komplette vinterdragt.

Tahren bliver ofte kaldt ” The King of the Southern Alps”. En af grundende for dette er dens imponerende måde at komme rundt på i bjergene. Den vælger det mest ufremkommelige terræn at leve i, i New Zealand lever den i højdelagene fra 750 m.o.h op til 2400 m.o.h. De findes som regel omkring klippefremspring, store bluff systemer, og – tjaa, på toppen af bjergene! Det er dette aspekt der får mange jægere til at foretrække jagten efter Tahr. Den foregår som regel i de alpine områder, ofte på stejle skrænter og bjergsider. Lange skud er normalt efter Tahr. Og at jage en enkelt Tahr kan hurtigt tage et par dage, da Tahren også skal hentes efter den er skudt, og kan i sig selv være en kæmpe mission.

Når brunsten(the Rut) som er fra Maj frem til engang i Juni går ind, kæmper hannerne om parringsretten. Det ender sjældent i hornwrestling. De går side om side med deres manke stående stift ud, og det er normalt nok til at skræmme udfordreren. Udenfor brunsten lever hannerne sammen i det der populært kaldes Bachelor grupper (ungkarlegrupper), og hunnerne i deres ”børnehave” grupper.

Højsæson Brunstsæson


Måned J F M A M J J A S O N D
Tahr bullet
Sæson


 ChamoisGemser/Chamois


Gemse Antilopen er et elegant bytte at jage i de sydlige alper, og er ofte genstand for intense pyrsher året rundt. Som en gave fra den Østrigske Kejser Franz Josef, ankom gemsen til New Zealand i 1907 hvor de blev sluppet fri i Mt. Cook regionen, og med det alpine terræn værende nærmest perfekt for Gemsen, spredte de sig rundt på det meste af Sydøen. Hun-gemsen, populært kaldet Nanny, vokser horn der på lige fod med Gemsebukken betragtes som trofæ. Den iøjenfaldende lyse sommerpels gemsen bærer, varer fra starten af Februar frem til Marts, hvor den forbereder sig for den kommende vinter. Fra midt i Juni, og ca 6 uger frem er de i fuld tyk vinterdragt, der giver dyret en meget mørkebrun kulør. Gemsen færdes i højder helt nede fra 400 meter, og op til 2100 Moh. Jagten på gemser er anbefalet på offentlig land hvor ingen trofæafgifter gælder.
Måden vi jager Gemsen foregår normalt på den måde, at vi flyves op til en basecamp i jagtområdet via en helikopter. Vi jager fra basecamp og op i det spændende, og til tider – udfordrende Alpine terræn. Det bedste tidspunkt at jage dem på Vestkysten er fra Februar frem til August. I gennemsnit er omtrent 6 dage anbefalet til jagten, for at sikre et trofæ, og lidt ekstra.


Højsæson Brunstsæson


Måned J F M A M J J A S O N D
Chamois bullet
Sæson

 
Storvildt: Himalayan Tahr, Gemse, Krondyr, Sikadyr, Dådyr, Vildsvin, og andet Storvildt.
Småvildt: Kaniner, Harer, Wallaby, Possum, Paradis ænder, Canadagæs, Sorte Svaner, Kalkuner, og andet.


Hjem
| Jagt | Fiskeri | Adventure | Galleri | Om Vikingguides | Links | Artikler | FAQ | Kontakt

© 2011 - Another eRiQ creation